Değişen Dünyada Geleceğin Küçük ve Orta Büyüklükteki Muhasebe Firmaları

Değişen Dünyada Geleceğin Küçük ve Orta Büyüklükteki Muhasebe Firmaları

 

 

Dünya genelinde 16 muhasebe meslek örgütünün iş birliği ile Edinburgh Grubu tarafından ortaya çıkarılan “Değişen Bir Dünyada Geleceğin SMP’leri (küçük ve orta büyüklükteki muhasebe firmaları) küresel araştırma raporu, muhasebe mesleği için gelecekteki durumu mercek altına almıştır.

 

Rapor, küçük ve orta büyüklükteki muhasebe firmaları (SMP) ve muhasebe meslek örgütlerinin birlikte nasıl daha iyi çalışabilecekleri ve mükemmel bir iş ilişkisini nasıl devam ettirebilecekleri konusunda öneriler sunuyor.

 

Rapor, SMP’lerin ve onları destekleyen muhasebe meslek örgütlerinin ufukta birçok değişiklik olacağını öngören hızla gelişmekte olan bir gelecek için birlikte hazırlanmaları gerektiğini ortaya koymaktadır. Değişiklikler, dijital teknolojileri, eğitimdeki düzenleme ve aşırı düzenlemeyi ve bu değişen çevrede devamlılık ve gelişim için gereken becerileri içermekte.

 

TÜRMOB Genel Başkanı Masis Yontan: “Dünya bilim ve teknoloji alanında müthiş bir değişim, dönüşüm, gelişim ve atılım yaşıyor. Sanayide dönüşüm, dijitalleşme, yapay zekâ, bulut teknolojileri, üç boyutlu yazıcılar gibi teknolojik gelişmeler bugüne ve geleceğe damga vurmaya başladı.

 

Önümüzdeki yıllarda, ileri robotik üretim daha da etkin hale gelecek, biyoteknoloji ve yapay zekanın etkisi hayatımızın her alanında kuşkusuz daha çok yer alacaktır.

 

Yapmamız gereken, ülkemizin ve mesleğimizin dünyadaki değişime ve gelişimlere uyum göstermesini sağlamaktır. Geleceğe bugünden hazırlanmak ve uyum sağlamaktan başka bir seçeneğimiz yok, aksi durumda fırsatları kaçırır dünyanın gerisinde kalırız.

 

Teknolojiyi fırsata çevirdiğimiz ölçüde, küresel ve teknolojik gelişmeleri iyi okuyup, kendimizi adapte ettiğimiz sürece etkinliğimizi ve varlığımızı artırarak devam ettireceğiz.

 

Mesleğin yarınlarını şekillendirmede meslektaşlarımıza ve meslek örgütümüze önemli görevler düşmektedir. Meslektaşlarımız ve meslek örgütümüz bu görev ve sorumlulukları başarıyla yerine getiriyor ve getirecektir” dedi.

 

Edinburgh Başkanı Eamonn Siggins: “Şu an yüzleşiyor olduğumuz değişken ve belirsiz bir ortamda, yürüttüğümüz bu oldukça kapsamlı küresel araştırma SMP’ler ve muhasebe meslek örgütleri için bir dizi önemli öneriyi ortaya çıkarmıştır. İki grup için de iş birliğinin şart olduğu bir zamanda ortaya çıkan birçok fırsat vardır.

 

Bu kapsamlı araştırma ile SMP’lerin muhasebe meslek örgütlerinden özel destek beklediğini ve muhasebe meslek örgütlerine bağlı olduklarını anladık. Rehberler, araçlar ve iletişim fırsatları ile sağlanacak bu destek, SMP’lerin başarılı bir geleceğe sahip olmaları için hayatidir. İlişkiler semboliktir ve bu durum her iki taraf için de yenilik gerektirir” dedi.

 

SMP’ler için, listenin en üstünde hizmetleri için yeni piyasalar araştırmada proaktif olmaları ve hizmet alanlarının gelişmesi ve çeşitlenmesi durumunu değerlendirmeleri ihtiyacı bulunuyor. Ayrıca her iki taraf da eğitim gerekliliklerinin, muhasebe alanında nitelikli kişilerin ve muhasebe dışı alanlarda uzman kişilerin istihdamı ve elde tutulmasını ve/veya diğer muhasebe firmaları ve hizmet sağlayıcılar ile iş birliğini gerekli olduğunu kabul etmek zorundalar.

 

Muhasebe meslek örgütleri için kilit öneriler, değişen dünyaya adapte olmalarına yardımcı olmak için SMP üyelerine eğitim ve gelişim sağlamanın yanı sıra, muhasebe mesleğindeki evrilmeleri öngörme ve bunları iyi anlamada proaktif olmaları ihtiyacını içeriyor.

 

Siggins ayrıca: SMP’ler Muhasebe meslek örgütleri arasındaki iş birliği güçlü bir iştir ancak aynı zamanda sürekli olarak beslenmesi gereken de bir iştir.

 

Muhasebe meslek örgütlerinin SMP olan üyelerinin karşılaştıkları zorlukları ve ihtiyaçlarını daha iyi anlamaları için yuvarlak masa toplantıları, spesifik gruplar, anketler ve örnek olay çalışmaları aracılığıyla SMP üyeleri ile yakın ilişkilerini korumaları gerekir. Birçoğumuzun bunu zaten yapıyor olduğunuzu biliyoruz. Her zaman daha fazla yapılacak bir şey mutlaka vardır ve her zaman iyileştirme yapılabilir. SMP’ler ve Muhasebe meslek örgütleri arasındaki ilişkinin temeli oldukça güçlüdür. Ancak, yalnızca bugünü yaşar, geleceği düşünmezseniz, karşılaşacağınız durumdan şikâyet edemezsiniz” dedi.

 

Rapor, Türkiye dahil 52 ülkede ve Türkçe ile birlikte 11 farklı dilde yayınlanmış, 1.906 kişinin yanıt verdiği bir SMP anketinin sonucunu içerir. Ayrıca bu rapor oluşturulurken, Edinburgh Grubundaki, muhasebe meslek örgütlerindeki kilit personel ile yapılan görüşmeleri ve SMP’ler konusundaki örnek olay çalışmalarının bir sonucunu kapsamaktadır. Bu rapor SMP’ler ile ilgili bir akademik araştırma incelemesini de içermektedir.

 

Raporu aşağıdaki linkten indirebilirsiniz:

 

http://www.edinburgh-group.org/activities/papers.aspx

 

Raporun PDF versiyonu tıklayınız…>>>

 

 

NOT: Raporun Türkçe tercümesi TÜRMOB tarafından hazırlanmaktadır ve web sitesinde yayınlanacaktır.

 


 

Edinburgh Grubu

 

Birliğimizin de kurucu üye olduğu Edinburgh Grubu, Afrika, Kuzey Amerika, Asya, Avustralya, Avrupa ve Latin Amerika'dan 900.000'den fazla muhasebe meslek mensubunu temsil eden, dünya çapından 16 muhasebe meslek kuruluşunun ortaklığıdır.

 

2000 yılında kurulan, Edinburgh Grubu'nun misyonu, uluslararası muhasebe mesleğinin gelişiminin, geniş çapta küresel ekonomi ve toplumdaki süreci yansıtarak, farklı paydaşların ihtiyaçlarını karşılamasını sağlamaktır. Edinburgh Grubu, bunu yapmak için, KOBİ/SMP'lerin, bağımlı çalışan muhasebe meslek mensuplarının ve özellikle IFAC içerisindeki gelişmekte olan ulusların çıkarlarını savunmaktadır.